PATRU ELEMENTE CHIMICE NOI AU FOST ADĂUGATE ÎN TABELUL LUI MENDELEEV

Descoperirea a patru elemente chimice super-grele de către oameni de ştiinţă din Rusia, America şi Japonia a fost verificată de către experţi şi acestea au fost adaugate formal în tabelul periodic. Patru noi elemente au fost astfel puse în tabelul lui Mendeleev, completând cel de-al şaptelea rând. Elementele sunt primele ce vor fi adăugate în tabel din 2011, când au fost puse elementele 114 şi 116.

Cele patru au fost verificate pe 30 decembrie de Uniunea Internaţională pentru Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC), organizaţia globală ce guvernează măsurătorile, nomenclatura şi terminologia din chimie. IUPAC a anunţat că o echipă ruso-americană de savanţi de la un institut din Dubna şi de la un laborator din California, a prezentat destule dovezi pentru a revendica descoperirea elementelor 115, 117 şi 118.

IUPAC a acordat creditul pentru descoperirea elementului 113, ce fusese revendicată şi de ruşi şi de americani, unei echipe de oameni de ştiinţă de la institutul Riken din Japonia. Kosuke Morita, cel care conduce cercetările la Riken, a spus că echipa sa „priveşte acum spre teritoriul neexplorat al elementului 119 şi mai departe de acesta”. Ryoji Noyori, fost preşedinte Riken şi laureat Nobel, a spus că „pentru savanţi, descoperirea are o valoare mai mare decât o medalie olimpică de aur”.

IUPAC a iniţiat procesul de formalizare a numelor şi simbolurilor pentru aceste elemente, denumite provizoriu: ununtrium (Uut sau elementul 113), ununpentium (Uup, elementul 115), ununseptium (Uus, elementul 117) şi ununoctium (Uuo, elementul 118). Elementele vor fi denumite oficial de echipele ce le-au descoperit în lunile următoare. Elementul 113 va fi primul element ce îşi va primi denumirea în Asia.

preluat de pe hotnews.ro, luni 4 ianuarie 2016